Bijzondere zomerhobby’s – IWO in de Media – Leuker kunnen we het niet maken ;-)

Bijzondere zomerhobby’s: “Dat triggerde mij om het hele circus opnieuw op te tuigen”

De één werkt de zomerperiode het liefst door, de ander wil dan liever even tot rust komen. Hoe dan ook: de zomer is bij uitstek een goede tijd voor ontspanning en om je mentale batterij op te laden. Sommige collega’s doen dat met bijzondere hobby’s, zoals René Nederhof, medewerker bij het Security Competence Center (SCC) in Apeldoorn. Hij liep afgelopen juli voor de 20e keer de 4Daagse.

René, hoe vond je het deze keer?

René liep afgelopen juli voor de 20e keer de 4Daagse.

“Omdat ik dit jaar in oktober 60 word, mocht ik de 30 kilometer lopen. Dat viel toch tegen. Ik had wel getraind, maar door blessures kreeg ik het lastig. Als oud-beroepsmilitair komt toch het ‘militairtje’ in mij naar boven. Ik geef mijzelf dan een schop onder m’n kont en ga ervoor. Ik vind het leuk om over mijn pijngrens te gaan. Je kunt altijd meer dan dat je denkt.”

Hoe is je hobby eigenlijk begonnen?

“Als militair liep ik een keer mee. Ik was 22 jaar en wilde mij bewijzen, maar had niet goed getraind. Na de 1e dag had ik al 12 blaren! Het was verschrikkelijk. Mijn motivatie om toch door te blijven lopen? Ik wilde niet door mijn collega’s bij Defensie uitgelachen worden. Na mijn tijd bij Defensie ging ik aan de slag bij de Belastingdienst. Op het werk en verjaardagen sprak ik veel over mijn hobby. Ik merkte dat er steeds meer mensen enthousiast raakten om mee te lopen of te helpen als verzorger. Op een gegeven moment bestond de groep uit 28 vrienden, familie en collega’s van de dienst. We wilden opvallen, dus droegen we knalroze t-shirts.”

Het felbegeerde 4Daagsekruisje.

“En dat deden we! In 2004 werden we 4 dagen gevolgd door een cameraploeg van televisiezender SBS6. Zo kregen we veel naamsbekendheid. Toen richtte ik ikwilopvallen.nl op om aandacht te generen voor ons goede doel Fieldwork Foundation. Een paar jaar daarna voegde zanger Ronnie Tober zich bij onze groep om mee te lopen. Dat was bijzonder. Ik herinner mij nog de vele cameraploegen die ons en de zanger interviewden. We verschenen zelfs op de voorpagina van de Telegraaf! Toen had ik door dat m’n hobby een beetje uit de hand was gelopen.”

En nooit genoeg gehad van de 4Daagse?

“Na 12 jaar stopte ik er wel mee. Ik vond het welletjes. Totdat ik op een verjaardag werd benaderd door collega Eddie. Hij was terminaal en had nog 1 wens: de 4Daagse lopen. Deze man was zo gemotiveerd. Dat triggerde mij om het hele circus opnieuw op te tuigen. De groep maakte een doorstart en het lukte Eddie om de Vierdaagse uit te lopen. Bijna niemand wist dat hij die 40 kilometer had gelopen mét zijn stoma. Pas toen hij geïnterviewd werd door een lokaal televisiestation, kwam de groep erachter dat Eddie terminaal was. Je kon dat namelijk niet aan de buitenkant zien. Hij had pit voor 10. Helaas is Eddie inmiddels overleden en heeft hij niet nog een 2e  keer mee kunnen lopen.”

Wat neem jij uit je hobby mee naar het werk en vice versa?

“Het leukste vind ik het samenwerken. Er ontstaat verbroedering tijdens de 4Daagse. Wil iemand niet meer starten? Dan pep ik hem op. Het scheelt dat ik de hele route uit mijn hoofd ken en precies weet waar de zorgposten zijn. Zo kan ik deelnemers motiveren om nog even door te zetten, want samen sta je sterk. Dat zie ik ook in mijn werk terug bij SCC. We hebben elkaar nodig om iets te bereiken. Anders kom je niet ver.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − vier =